9.4
(82)
9.4
(82)
Wanneer is zakelijk leasen aantrekkelijk
Kan ik beter leasen of kopen?
Als ondernemer wil je verzekerd zijn van betrouwbare mobiliteit, waarbij representativiteit belangrijk is tijdens klantbezoeken. Maar wat is voor jou de beste optie? Een auto kopen op naam van de zaak, je privéauto ook zakelijk gebruiken, of een auto zakelijk leasen?
Een auto leasen of kopen?
Als ondernemer speelt een auto een cruciale rol in je professionele uitstraling. Door een auto te kopen, houd je zelf de touwtjes in handen en bepaal je hoe lang je met je voertuig blijft rijden. Bovendien kan het kopen van een auto verstandig zijn als je niet meteen een contract wilt aangaan.
Bedenk echter of je de auto op naam van je bedrijf wilt kopen of je privéauto ook zakelijk gaat gebruiken. Neem de tijd om deze beslissing zorgvuldig te overwegen.
Auto op naam van de zaak
Als je een auto op naam van je bedrijf koopt, zijn in principe alle kosten voor rekening van de onderneming. Dit betekent dat de kosten van de bedrijfsauto aftrekbaar zijn van de winst. Je kunt de volgende kosten aftrekken: verzekerings-, onderhouds- en brandstofkosten, evenals de btw op de aangeschafte auto. Dit klinkt aantrekkelijk, maar let op: een deel van de btw-aftrek kan vervallen.
Als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt, moet je bovendien bijtelling betalen. De hoogte van de bijtelling hangt af van het type auto en de aanschafwaarde. Voor elektrische auto’s geldt in 2024 een bijtelling van 16% voor auto’s onder de 30.000 euro, voor andere auto’s is dit 22%.
Houd er rekening mee dat de aanschafkosten van de auto niet besteed kunnen worden aan andere bedrijfszaken, wat betekent dat er minder ruimte is voor andere investeringen. Dit is dan ook één van de belangrijkste redenen om te kiezen voor shortlease.
Privé auto zakelijk gebruiken
Als je een auto hebt en niet genoeg kapitaal hebt om een nieuwe aan te schaffen, kun je ervoor kiezen om je privéauto ook zakelijk te gebruiken. Je hebt dan geen contract bij een leasemaatschappij, je houdt zelf het onderhoud in de hand en je betaalt geen bijtelling.
Voor elke zakelijke kilometer kun je €0,21 onbelast aftrekken voor je bedrijf. Het is echter noodzakelijk om je zakelijke ritten nauwkeurig bij te houden met een rittenregistratie voor de Belastingdienst. Je kunt zelf berekenen of deze vergoeding kostendekkend is voor het aantal kilometers dat je rijdt.
Vaak is de kilometervergoeding echter niet voldoende om alle kosten te dekken. Hierbij moet je denken aan onderhouds- en reparatiekosten, verzekeringskosten en brandstofkosten. Wel kun je gedeeltelijk de btw over deze kosten terugvragen.
Zakelijk (short) leasen
Een zakelijke auto leasen is niet alleen geschikt voor bedrijven met een groot wagenpark, maar ook voor zzp’ers en mkb’ers kan leasen zeer aantrekkelijk zijn. Er is voor elk bedrijf een passend leasecontract beschikbaar. In ongeveer 80% van de gevallen is leasen voordeliger dan kopen. Zelfs als je weinig kilometers maakt, kan leasen interessant zijn.
Leasen vereenvoudigt het beheer en onderhoud van een auto omdat VWP Shortlease deze taken van je overneemt. Dit bespaart je veel tijd en moeite. Bovendien betaal je een vast maandbedrag, waarbij onderhoudskosten, verzekeringskosten en wegenbelasting zijn inbegrepen.
Alleen de brandstofkosten moet je nog zelf betalen. Zo weet je als bedrijf precies waar je aan toe bent. Shortlease wordt dan ook vaak aantrekkelijk gevonden wanneer er geen startkapitaal beschikbaar is.
Houd er rekening mee dat als je de leaseauto ook privé gebruikt voor meer dan 500 km per jaar, je te maken krijgt met bijtelling. In 2024 geldt voor elektrische auto's een bijtelling van 16% en voor andere auto's 22%.