Besparen op autoverzekering met leasen

Er zitten grote verschillen in de premie van een WA-verzekering binnen één postcodegebied. Verzekeraars kiezen in toenemende mate voor ‘microzoning’, waarbij door middel van specifieke data een premie wordt vastgesteld voor een autobezitter. Maar voor twee vrijwel identieke bestuurders, kunnen er grote verschillen zitten in die premie. Voor wie een auto leaset hoeft zich hier niet druk over te maken, de autoverzekering zit hierbij inbegrepen in het maandbedrag.

Bijna 80 procent verschil

Vergelijkingswebsite Pricewise deed onderzoek naar de verschillen in de premie voor een WA-verzekering binnen een klein grondgebied. In bepaalde gevallen betekende dit een verschil van bijna 80 procent tussen het begin en het eind van een straat. Dat terwijl de verzekeringen qua inhoud nauwelijks verschilden. Sommige verzekeraars gaan zelfs zo ver dat er een verschil in de premie zit op basis van één letter van de postcode. Verder zijn de premieverschillen in steden groter dan in kleine gemeentes, omdat de kans op schade in de stad nu eenmaal groter is.

Verschillen zullen alleen maar groter worden

Dat er zulke grote verschillen zijn in de premie van een WA-verzekering, lijkt opmerkelijk. Dat er premieverschillen zijn tussen een WA-verzekering, een WA-verzekering met beperkt casco en een allriskverzekering is logisch, want de dekking verschilt. Maar dat er in de verplichte WA-verzekering ook zulke grote verschillen zijn, en dat op een klein gebied, valt wel op. Toch is dit niet zo gek en zal dit in de toekomst waarschijnlijk alleen maar meer worden. De data die verzekeraars hebben om risicoanalyses te maken zijn steeds specifieker, en op basis daarvan worden de premiebedragen ook steeds nauwkeuriger vastgesteld op basis van het profiel van de verzekerde.

Autoverzekering bij leasen inbegrepen

Om een goed beeld te hebben van de verschillende autoverzekeringen, kan online een vergelijking worden gemaakt. Hiermee krijgt de consument een goed beeld van de kosten en voorwaarden. Een andere optie is leasen. Dit kan goedkoper zijn dan een auto kopen en verzekeren.

Leasen als alternatief voor kopen

Bij leasen heeft de consument of ondernemer de mogelijkheid auto te rijden zonder daar zelf een groot aanschafbedrag voor te betalen. Voor consumenten is er private lease, waarbij een auto wordt geleaset voor een vast bedrag per maand tegen een vaste rente. In het leasebedrag is ook de premie van de autoverzekering meegenomen, net als de wegenbelasting en het onderhoud. Wel betaalt de consument een deel eigen risico. Bij zakelijk leasen kan de ondernemer kiezen tussen operational lease, waarbij ook alle kosten zijn inbegrepen, en financial lease, waarbij de ondernemer wel economisch eigenaar is van de auto, die in vaststaande termijnen wordt afbetaald. De verzekering zit hier niet bij in en moet dus apart worden afgesloten.

Andere voordelen leasen

Het voordeel van leasen is dat er geen groot bedrag hoeft te worden betaald voor de aanschaf van een auto. Bovendien heeft de consument bij private lease nergens omkijken naar, want de verzekering is geregeld en wanneer er schade wordt gereden, wordt dit via de leasemaatschappij afgehandeld. Voor ondernemers die leasen gelden bovendien fiscale voordelen, waardoor zakelijk leasen goedkoper kan zijn dan zelf een bedrijfsauto aanschaffen.