Leasen van occasions neemt toe in populariteit

Waar private lease door de jaren heen steeds populairder is geworden, wint ook het leasen van tweedehands auto’s terrein. Dat blijkt uit een onderzoek van Athlon, een expert op het gebied van autoleasing. Het particulier leasen van een occasion is voordeliger dan het leasen van een nieuwe wagen, waardoor leasers met een kleiner budget ook een redelijke auto kunnen rijden. Wat zijn de veranderingen in de markt en is het leasen van een occasion voordeliger dan het aanschaffen van een tweedehands auto?

Groot deel van de leasemarkt

Private lease in het algemeen is door de jaren heen steeds populairder geworden. Niet alleen komen bestuurders vaker via deze weg aan hun vervoersmiddel, maar de bedragen die mensen hiervoor betalen en de looptijd van een contract nemen ook toe. In 2016 werd een stijging van 78 procent gezien in afgesloten private-leasecontracten ten opzichte van een jaar daarvoor. Private lease maakt ondertussen al tien procent van de leasemarkt uit. Vorig jaar zijn er 64.000 private-leasecontracten afgesloten in ons land. Leasebedrijven hebben in de eerste vijf maanden van 2017 dan ook 45 procent meer auto’s aangeschaft dan een jaar eerder.

Verandering segment en looptijd

Het soort auto’s waarvoor een leasecontract wordt afgesloten is veranderd. Waar eerst vooral vaak de kleine auto’s uit het A-segment werden geleased voor maandbedragen rond de 200 euro en een korte looptijd van het contract, zijn het nu vaak contracten waarvoor tussen de 300 en 400 euro per maand wordt betaald. De geleasete auto’s bevinden zich in het B- en C-segment en zijn luxer en groter.

Occasion leasen

Vaak wordt gezegd dat autorijden goedkoper kan; kopen van een tweedehands auto is vaak vele malen goedkoper dan het leasen van een nieuw model. Door de populariteit zijn er meer manieren van private leasen bijgekomen. Het zijn al een tijd niet alleen meer de nieuwe auto’s die we kunnen leasen, ook occasion vind je tussen het aanbod. En dat is gunstig, want daardoor is er nu ook nog eens keuze tussen nieuw en gebruikt. En dat kiezen voor een occasion kan de maandkosten weer drukken. Het gaat bij occasions om auto’s die al tijdens een eerder leasecontract zijn gebruikt. Mensen die een klein bedrag per maand te besteden hebben, zijn een belangrijke doelgroep voor occasion lease. Ook startende ondernemers en zzp’ers behoren tot het gewenste te bereiken publiek.

Leasen of kopen tweedehands auto

Wel is het ook bij het leasen van een occasion nog altijd de vraag wat voordeliger is: het leasen of kopen van een occasion. Feit is wel dat je bij leasen een goede en vaak nieuwe wagen krijgt. Als je zelf een tweedehandsje wilt kopen, moet je goed opletten met wat je aanschaft. Daarbij komt dat de extra kosten, zoals APK, autoverzekering en wegenbelasting in het totaalbedrag zitten als je kiest voor een leasewagen. Terwijl je die bij een gekochte auto zelf moet betalen. Voor een tweedehands auto hoef je vaak geen allriskverzekering af te sluiten. Koop je dus zelf een auto, dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een WA- of WA + beperkt casco. Door online gegevens in te vullen kun je autoverzekeringen vergelijken, zodat je snel ontdekt wat voor verzekering bij jou en je auto past.

Voorbeeld: Stel je leaset een Volkswagen Polo drie jaar lang voor 185 euro per maand, dan kost dit je in die drie jaar 6.660 euro. Koop je een tweedehands Volkswagen Polo voor 5.000 euro, sluit je hiervoor een WA-verzekering af van 25 euro per maand en moet per kwartaal 95 euro aan wegenbelasting betalen. Dan komen de vaste maandlasten voor de wagen op iets meer dan 55 euro. In drie jaar tijd heb je dan 6.776 euro in totaal betaald voor het rijden van de auto. Daar zijn nog geen schadevergoeding – of eigen kosten hiervoor – en APK-kosten bij meegerekend. De auto kun je na die drie jaar waarschijnlijk tegen een lage dagwaarde verkopen. Heb je hoge APK-kosten met een eigen auto, dan kan het verschil in bedrag wel groter worden. Sluit je een langere leasetijd af, dan betaal je per maand een lager bedrag. In dat geval is private leasen van een occasion zeer waarschijnlijk voordeliger.

Onderzoek en bereken de kosten

In het maandbedrag dat je betaalt voor het leasen van een occasion of nieuwe auto kan een redelijk verschil zitten. Soms is dit 40 euro (of minder), maar het verschil kan ook groter zijn. Stel dat er een prijsverschil van 75 euro per maand geldt, dan scheelt dit toch 900 euro per jaar. Doe altijd goed onderzoek naar wat voor auto je nodig hebt en waar je deze voor een goede prijs kunt krijgen. Bereken ook wat je per maand gemiddeld kwijt zult zijn aan APK, wegenbelasting, een autoverzekering en een auto zelf als je deze aanschaft én wat het maandbedrag is bij het leasen van een occasion. Op die manier kun je voor jezelf een weloverwogen keuze maken tussen kopen en leasen. En tussen het leasen van een occasion en een splinternieuwe wagen.

Shortlease acties van de week

 • ACTIE Tarief

  vanaf p/mnd
  € 395

  Toyota Aygo X

  De nieuwe Toyota Aygo X, geraffineerd en onbetwistbaar cool : de populairste SUV crossover van de stad. 

 • Nieuwste model

  vanaf p/mnd
  € 495

  Volkswagen New Polo

  Met z'n vernieuwde, gestroomlijnde design en z'n bijzondere accenten is de nieuwe Polo een opvallende verschijning. Leverbaar met 1.0 TSi 70kw motor. 

 • light hybride

  vanaf p/mnd
  € 560

  Ford New Focus Wagon

  De veelzijdige Ford Focus Wagon, ruimte en comfort gecombineerd met design, voorzien van talrijke slimme features. 

 • 12% bijtelling

  vanaf p/mnd
  € 640

  Cupra Born

  De 100% elektrische Cupra Born, impuls of a new generation. Uniek design en sportieve prestaties gaan samen. 

  vanaf 12% bijtelling
 • Sportief

  vanaf p/mnd
  € 920

  Audi Q3 Sportback

  De Audi Q3 Sportback, de vlotte looks en uitstraling van een coupe gecombineerd met de kracht, uitstraling en eigenschappen van een SUV.

Bekijk alle shortlease acties