Lease auto gestolen, wie is aansprakelijk?

Als werknemers behoorlijke afstanden voor hun werkzaamheden moeten afleggen, is het soms uit bedrijfseconomisch oogpunt beter om een auto te leasen. De vraag rijst wie er aansprakelijk is voor schade en diefstal als die is ontstaan buiten werktijd.

25 september 2023
Kimberly Schievink
Een minuut leestijd

Lease auto aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde

Een leaseauto is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor werknemers. In de meeste gevallen gaat het om een representatieve wagen om mee naar de klant of naar het werk te reizen. Een belangrijk voordeel van het gebruik van leaseauto’s is dat werkgevers de auto’s kunnen gebruiken, maar niet alle bijkomende kosten hebben. Aan de leasemaatschappij, zoals bijvoorbeeld VWP Shortlease, betaal je een van te voren afgesproken bedrag.

Uitspraak over aansprakelijkheid diefstal lease auto

Het Gerechtshof in Arnhem heeft onlangs  een uitspraak gedaan bij een leaseauto die in 2009 werd gestolen buiten werktijd. Aan de hand van het Burgerlijk Wetboek 7 hebben de rechters besloten dat in dit geval de leaserijder niet aansprakelijk kon worden gesteld.

Eigen risico

In vrijwel alle gevallen is er een eigen risico voor degene die in de lease auto rijdt. Als er tijdens werktijd schade ontstaat, is het meestal zo dat de werkgever de kosten betaalt. Behalve natuurlijk als de schade het gevolg is van roekeloos rijden of als er sprak is van opzet.

Er vandoor met de lease auto

Tijdens een bezoek aan Amsterdam had de werknemer – buiten werktijd – het voertuig op eigen terrein geparkeerd. De autosleutel zat vast aan de huissleutel en de leaserijder had per ongeluk even de huissleutel in de voordeur laten zitten. Net op dat moment kwam er iemand die de sleutel uit de openstaande voordeur haalde en er met de lease auto vandoor ging.

Werkgever bleek aansprakelijk

De werkgever stelde de werknemer aansprakelijk omdat hij onachtzaam zou zijn geweest. Met andere woorden, het was zijn eigen schuld. De kantonrechter had daar in eerste instantie al een streep door gehaald en in hoger beroep het Gerechtshof dus ook. Volgens de rechter kan de werknemer niet aansprakelijk worden gehouden voor een klein moment van onachtzaamheid. De lease-rijder kon de auto niet zelf verzekeren voor dit soort gevallen.

Uit eerdere uitspraken van meerdere rechters blijkt dat werkgevers vaker aansprakelijk worden gesteld. Alleen als de werkgever kan aantonen dat dit niet terecht is, kan de schade van bijvoorbeeld diefstal op de werknemer worden verhaald.