Bespaar op brandstof met de juiste bandenspanning

Een groot deel van de personenauto’s rijdt op banden met een te lage spanning. Dit veroorzaakt onnodige kosten voor veel bedrijven. Een nieuw initiatief van de stichting Band op Spanning maakt het eenvoudiger om banden op spanning te houden.

09 november 2023
Kimberly Schievink
Een minuut leestijd

Uit onderzoek van Band op Spanning blijkt dat ruim 60% van het Nederlandse wagenpark rijdt op autobanden met onderspanning. De automobilist heeft doorgaans weinig zin om zijn autobanden op te pompen. Ook vinden veel mensen het lastig om de juiste spanningswaarden te vinden op de lijsten bij de bandenpomp. Het rijden op banden met te weinig spanning kost per auto jaarlijks al gauw tegen de 100 euro aan extra brandstof en veroorzaakt meer CO2-uitstoot.

Kostenbesparing door goede bandenspanning

Het op spanning houden van het wagenpark kan bedrijven een aanzienlijke ‘quick-win’ opleveren. Door te zorgen voor de juiste spanning bij autobanden kan er niet alleen op brandstof en CO2-uitstoot worden bespaard, maar ook op bandenslijtage en schade.

Een goede bandenspanning is een fundamenteel element voor de optimale prestaties van een auto. Wanneer banden de juiste spanning hebben, verbetert niet alleen de brandstofefficiëntie, maar ook de levensduur van de banden. Het is een kleine investering die grote voordelen oplevert.

Slechte bandenspanning kan leiden tot aanzienlijk hogere kosten op verschillende fronten. Allereerst is er het verhoogde brandstofverbruik, wat direct impact heeft op de kosten van het wagenpark. Daarnaast veroorzaakt het onnodige slijtage aan de banden, wat resulteert in frequente vervanging en reparatiekosten.

Het handhaven van goede bandenspanning is geen rocket science, maar het vereist consistentie. Regelmatige controles, bij voorkeur elke twee weken, kunnen problemen tijdig identificeren en corrigeren. Het volgen van de fabrikant specificaties voor de juiste spanning is essentieel.