Welke leasevormen zijn er

Alles over de verschillende leasevormen!

Als je besluit een auto te leasen, kom je verschillende leasevormen tegen. Het is essentieel om een leasevorm te kiezen die het beste aansluit bij jouw situatie, aangezien elke vorm zijn eigen voor- en nadelen heeft. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de verschillende leasevormen. Na het lezen weet je precies welke leasevorm het beste bij jou past!

welke leasevormen zijn er

Private lease

Indien je het geen probleem vindt de auto te gebruiken voor zowel zakelijk als privégebruik en daarnaast weinig zakelijke kilometers hoeft te maken, is Private Lease wellicht de beste optie voor jou. Bij private lease sluit je als particulier een privécontract af bij VWP Shortlease. Na het afsluiten van een private leasecontract betaal je een vast bedrag per maand. In dit bedrag zijn alle kosten inbegrepen voor:

Verzekering
Wegenbelasting
Hulp bij pech
Onderhoud en reparaties
Bandenvervanging

De leaseauto blijft op naam van de verhuurder staan, waardoor je de auto niet op je eigen balans kunt vermelden. De zakelijke kilometers die je rijdt zijn aftrekbaar voor 19 cent per kilometer. Voor deze aftrekbaarheid moet je een rittenregistratie bijhouden voor verantwoording aan de Belastingdienst. Na afloop van het contract lever je de auto weer in bij VWP Shortlease.

Shortlease

Het contract bij private lease heeft vaak een duur van 24 maanden. Het is echter ook mogelijk om een kortere contractduur af te sluiten, wat we shortlease noemen. Bij shortlease ben je flexibeler, omdat je de mogelijkheid hebt om het contract wekelijks op te zeggen, afhankelijk van de duur van de afgesloten shortlease overeenkomst.

Financial lease

In de wereld van zakelijke lease zijn er twee vormen, financial lease en operational lease. financial lease komt van pas wanneer je niet over voldoende financiële middelen beschikt om de aankoopprijs van een auto voor je bedrijf te financieren. Met financial lease verstrekt de leasemaatschappij een krediet voor de aankoop van de auto, die je vervolgens via je bedrijf aflost. Je wordt de economische eigenaar van de auto en kunt deze opnemen in je bedrijfsbalans.

Naast de aflossing zijn er bij financial lease ook kosten voor onderhoud, wegenbelasting en verzekering. Bovendien moet je rekening houden met de afschrijving van de auto aan het einde van het contract. Wanneer het leasecontract afloopt, ben je niet alleen economisch, maar ook juridisch eigenaar van de auto, waardoor je vrij bent om ermee te doen wat je wilt, in tegenstelling tot operational lease.

Operational lease

Dit is eveneens een zakelijke leaseoptie. Anders dan bij financial lease blijft de auto gedurende het contract eigendom van de leasemaatschappij. Hierdoor kun je de auto niet opnemen in je balans. Na afloop van het leasecontract heb je de keuze om de auto terug te geven, aan te schaffen of het contract te verlengen. Bij operational lease betaal je een vast maandelijks bedrag die vervolgens alle zaken regelt. De enige extra kosten die je hebt, zijn die voor brandstof.

Wat zijn de verschillen?

Allereerst moet je een keuze maken tussen private lease of zakelijke lease. Als de auto voornamelijk voor privégebruik bedoeld is en je weinig zakelijke kilometers rijdt, dan is private lease de beste optie. Als je niet aan een langdurig contract gebonden wilt zijn, kun je kiezen voor shortlease.