Wat is bijtelling?

De term ‘bijtelling’ vliegt ons om de oren wanneer we het over het leasen van auto’s hebben. Bij elke auto staat een bijtellingspercentage en in voorgaande jaren lieten we ons verleiden door auto’s met 0% bijtelling. Allemaal leuk en aardig, maar wat is bijtelling nou precies? En wat betekent bijtelling voor het leasen van een auto? We leggen het uit in 5 stappen.

1. Bijtelling bij voordeel privégebruik

Bijtelling is het bedrag dat door de berijder wordt betaald voor het privégebruik van de auto van de zaak. Eigenlijk is de leaseauto een soort loon in natura en daarover moet belasting betaald worden. Rijdt u minder dan 500 privékilometers op jaarbasis en kunt u dit aantonen? Dan geldt bijtelling niet voor u.

2. Netto bijtelling

Vaak hoort u ook de term ‘netto bijtelling’. Hiermee worden de daadwerkelijke kosten bedoeld die de berijder heeft wanneer hij zijn auto van de zaak ook privé gebruikt.

3. Hoogte van de bijtelling

De hoogte van bijtelling hangt met name af van het soort auto waarin wordt gereden. Milieuvriendelijke auto’s hebben het voordeel dat het percentage bijtelling lager is. Vanaf 1 januari 2014 gelden andere regels, hierover leest u meer in het blog over belangrijke veranderingen voor automobilisten in 2014. Daarnaast wordt ook gekeken naar de fiscale waarde van de auto en de hoogte van de schijf van inkomstenbelasting.

4. Eigen bijdrage

Bij het berekenen van bijtelling wordt altijd gevraagd naar de ‘Eigen bijdrage’. Dit is een bedrag dat de berijder zelf bijdraagt voor het privégebruik van de auto van de zaak. De eigen bijdrage wordt afgetrokken van de bijtelling. Bovenstaand rekensommetje wordt dan als volgt:

Kosten auto: €10.000
Bijtelling: 14%
Belastingschijf: 42%
Eigen bijdrage per maand: €30
———-
Bijtelling per jaar: €436,80
Bijtelling per maand: €36,40

5. Bijtelling voor bestelauto’s

Werknemers die in een bestelauto rijden die niet wordt gebruikt voor privédoeleinden, hoeven geen bijtelling te betalen. Hiervoor kan bij de Belastingdienst een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ ingediend te worden.

Kortom: het berekenen van de juiste bijtelling kan een complexe aangelegenheid zijn. Hebt u echter meer vragen of wilt u meer weten van een specifieke leaseauto (voor shortlease), neem dan gerust contact op met het team van VWP Shortlease.

Zekerheden bij VWP Shortlease

  • De nieuwste modellen de grootste keuze
  • Transparante prijzen
  • Flexibel contract, direct opzegbaar
Vragen? Bel 0546 - 714 417