Triggeren reflex vergroot veiligheid bij botsing

Auto’s worden steeds veiliger dankzij innovatieve technologieën en ontwikkelingen. De nieuwste veiligheidssystemen worden steeds intelligenter en kunnen vroegtijdig ongevallen detecteren. Hierdoor kunnen ongevallen voorkomen worden en de letselschade wordt verkleind.

Een van de meest vooruitstreven systemen is het PRE-SAFE®-systeem van Mercedes-Benz. PRE-SAFE® systeem kan kritieke rijsituaties herkennen en preventief beschermingsmaatregelen voor inzittenden activeren. In slechts een seconde wordt het systeem geactiveerd wanneer de bestuurder harder afremt dan op dat moment mogelijk is of door snelle stuurbewegingen bij hoge snelheid.

Mercedes-Benz gaat nog verder als het gaat om de veiligheid van inzittenden. PRE-SAFE® Sound is het eerste systeem waarbij de inzittenden zelf een integraal onderdeel zijn geworden voor de eigen veiligheid. Het systeem maakt gebruik van een natuurlijk reflex om het oor te beschermen tegen het harde lawaai dat de impact mogelijk teweegbrengt.

Bescherming door reflex in het oor

Wanneer de sensoren een dreigende botsing constateren, laat het geluidssysteem een kort signaal horen. Hiermee wordt het oor voorbereid op het harde lawaai dat gepaard gaat met een botsing. Dit specifieke geluid zorgt ervoor dat de musculus stapedius in de oren samentrekt. Hierdoor verandert de verbinding tussen het trommelvlies en het binnenoor, wat de oren beter beschermt tegen hoge, harde geluiden. Door het triggeren van deze reflex kan de schade aan het gehoor verminderd worden.

Dit klinkt misschien simpel, maar dat is het zeker niet. Al geruime tijd zijn mensen op de hoogte van de stapedius reflex en de beschermende werking hiervan. Om deze reflex te triggeren moet er normaal gesproken een hoge geluidsdruk zijn, meestal rond de 100 decibel. Deze geluidsdruk is te vergelijken met het luisteren naar een trompet op een meter afstand. Dit volume is echter te hard voor gebruik in een auto. Experts hebben nu een manier gevonden om het lichaam voor de gek te houden, wat toegepast is in het PRE-SAFE® Sound-systeem.

Gehoorbescherming door ‘pink noise’

Het activeren van de reflex kan niet alleen ontstaan door heel hard geluid, maar ook bij een bepaald spectrum van het geluid. Een individuele toon brengt de benodigde energie slechts over op één enkele frequentie, wat betekent dat deze frequentie op een zeer hoog volume naar het oor moet worden overgedragen. Indien deze energie wordt verspreid over meerdere tonen en frequenties kan het overgedragen worden op een veel lager volume. Dit frequentiespectrum wordt in de natuurkunde ‘pink noise’ genoemd en is vergelijkbaar met verkeerslawaai of het geluid van een waterval. Door ‘pink noise’ te laten horen op 80 decibel wordt de reflex in het oor al getriggerd.

En dat is precies wat PRE-SAFE® Sound doet door middel van een speciale geluidchip. Deze chip laat ‘pink noise’ horen via het multimediasysteem wanneer een ongeluk dreigt. Het systeem kan de gehoorschade veroorzaakt door een ongeval niet volledig voorkomen, maar kan wel helpen om het te verminderen.

Hiermee is PRE-SAFE® Sound niet alleen een technologische doorbraak, maar is ook het eerste systeem waarbij menselijke reflexen worden ingezet ter bevordering van de eigen veiligheid. Deze doorbraak zal uiteindelijk zorgen nog meer innovatieve systemen waarmee de veiligheid voor inzittenden wordt vergroot.

Bron: UnitedConsumers

Shortlease acties van de week

 • Stunt

  vanaf p/mnd
  € 230

  KIA Picanto

  Nieuwste model
  Inclusief EconomyPlusLine met o.a.
  audio, airco en bluetooth

 • Nieuw

  vanaf p/mnd
  € 365

  Renault New Clio

  Renault New Clio TCe 100 Zen
  met o.a. PDC en
  Apple CarPlay

 • Nieuw

  vanaf p/mnd
  € 445

  Ford New Focus Wagon

  Ford New Focus Wagon
  2019 model
  Trend edition

 • Nieuw

  vanaf p/mnd
  € 500

  BMW i3

  BMW i3
  120Ah accu 
  170 PK - 5-deurs

  vanaf 4% bijtelling
 • Model 2019

  vanaf p/mnd
  € 865

  Volvo New V60

  Volvo New V60 T4
  190pk
  Momentum Geartronic

Bekijk alle shortlease acties

Zekerheden bij VWP Shortlease

 • De nieuwste modellen de grootste keuze
 • Transparante prijzen
 • Flexibel contract, direct opzegbaar