Prinsjesdag 2013

Zoals ieder jaar werd ook deze derde dinsdag van september, de nieuwe begroting en bijbehorende fiscale voorstellen aangeboden aan de Tweede Kamer. Voor 2014 geldt een aantal belangrijke wijzigingen voor automobilisten. Met name wordt er gesleuteld aan de bijtellingsregelingen en wordt zuinig rijden aangemoedigd. We zetten voor u de 5 belangrijkste veranderingen op een rij.

1. Bijtelling voor alle auto’s

Voor alle auto’s wordt vanaf 2014 bijtelling gerekend. Nieuwe auto’s die in 2014 op naam gesteld worden, ongeacht of dit vol-elektrische auto’s of hybride plug-ins zijn, vallen automatisch in de 7%-bijtellingscategorie. De 0%-bijtelling voor auto’s met een CO²-uitstoot van maximaal 50 gram/km geldt dus alleen nog voor nieuwe auto’s die in 2013 op naam gesteld zijn. Gunstig is dat er een kans bestaat dat de Tweede Kamer alsnog een motie indient om het bijtellingspercentage voor vol-elektrische auto’s te verlagen.

2. Korting op bijtelling voor (zeer) zuinige auto’s

Goed nieuws voor de bezitters van zuinige auto’s: de korting op het bijtellingspercentage van 25% voor zuinige en zeer zuinige blijft in het jaar 2014 van kracht. Er geldt wel een verandering voor de CO²-uitstootnormen. Vanaf 2014 geldt het 14%-bijtellingspercentage voor dieselauto’s met een CO²-uitstoot van 51 t/m 85 gram/km en voor overige auto’s van 51 t/m 88 gram/km. De bijtellingscategorie van 20% geldt in 2014 voor CO²-uitstoot waarden t/m 111 gram/km en tot 117 gram voor andere auto’s.

3. Zeer zuinige auto’s en vrijstelling BPM

Per 1 januari 2014 wordt de bovengrens van de BPM-vrijstelling aangepast. Zo geldt de vrijstelling voor zeer zuinige dieselauto’s bij een CO²-uitstoot lager dan 86 gram/km en voor overige auto’s lager dan 89 gram/km.

4. Wegenbelasting

Voor het nihiltarief van wegenbelasting (MRB) voor zeer zuinige auto’s gelden in 2014 aangepaste CO²-uitstoot waarden. Zo geldt het nihiltarief in 2014 alleen voor auto’s met een CO²-uitstoot van maximaal 50 gram/km. Om de grootschalige fraude op het gebied van wegenbelastingontduiking door auto’s met een buitenlands kenteken te verminderen, is besloten woonplaats- en vestigingsplaatsfictie in te voeren. Voor autobezitters geldt dat zij wegenbelasting moeten betalen als zij zijn ingeschreven in het GBA en voor bedrijven wanneer zij ingeschreven staan in het handelsregister. Wat betreft de vrijstelling van wegenbelasting voor oldtimers, geldt dat de leeftijdsgrens in 2014 opschuift naar 40 jaar. Voor auto’s tussen 26 en 40 jaar geldt een overgangsregeling: voor deze auto’s wordt een kwarttarief van maximaal 120 euro per jaar gerekend zolang zij in december, januari en februari niet worden gebruikt.

5. Accijnsverhoging

Eerder al zijn in het regeerakkoord afspraken gemaakt om de brandstofaccijnzen te verhogen. Deze afspraken zijn nu ook in wetsvoorstellen verwerkt. Dit houdt in dat per 2014 de accijnzen, bovenop de gebruikelijke indexatie, met 3 cent per liter omhoog gaan voor diesel en met 7 cent per liter voor LPG.

Prinsjesdag voor automobilisten

Al met al wordt er behoorlijk bezuinigd en gesneden in gunstige maatregelen. Tel daarbij de accijnsverhoging en de aangescherpte maatregelen voor wegenbelasting en we kunnen stellen dat de automobilist in 2014 zeker niet wordt gespaard. Positief aan de begroting is wel de overduidelijke stimulatie om zuiniger te gaan rijden. En dat is een ontwikkeling waar we op de lange termijn allemaal baat bij hebben.

Shortlease acties van de week

 • ACTIE

  vanaf p/mnd
  € 235

  KIA Picanto

  Fris, vrolijk en volwassen, de Kia Picanto met o.a.: airconditioning, audio en bluetooth, leverbaar in EconomyPlusLine en ComfortLine versie.

 • Auto v/h jaar

  vanaf p/mnd
  € 410

  Toyota Yaris

  Ontworpen met passie en oog voor detail: de nieuwe Toyota Yaris 1.5 Hybrid CVT. Car of the year 2021 voorzien van automaat.

 • Model 2021

  vanaf p/mnd
  € 535

  Skoda Octavia combi

  De nieuwe Skoda Octavia Combi, strakke en stoere contouren, een stationwagen met stijl en ruimte!. 

 • Hybride

  vanaf p/mnd
  € 660

  Ford New Kuga

  Ford New Kuga Titanium 2.5 PHEV e-CVT Efficient en meer dan capabel, de New Kuga met plug-in hybride techniek heeft het allemaal.

 • 4% bijtelling

  vanaf p/mnd
  € 685

  Tesla Model 3

  Tesla Model 3 Standard Range Plus RWD, vooruitstrevend en populair, 4% bijtelling en een actieradius van 409km (WLTP)
   

  vanaf 4% bijtelling
Bekijk alle shortlease acties
Vragen? Bel 0546 - 714 417