Prinsjesdag 2013

Zoals ieder jaar werd ook deze derde dinsdag van september, de nieuwe begroting en bijbehorende fiscale voorstellen aangeboden aan de Tweede Kamer. Voor 2014 geldt een aantal belangrijke wijzigingen voor automobilisten. Met name wordt er gesleuteld aan de bijtellingsregelingen en wordt zuinig rijden aangemoedigd. We zetten voor u de 5 belangrijkste veranderingen op een rij.

1. Bijtelling voor alle auto’s

Voor alle auto’s wordt vanaf 2014 bijtelling gerekend. Nieuwe auto’s die in 2014 op naam gesteld worden, ongeacht of dit vol-elektrische auto’s of hybride plug-ins zijn, vallen automatisch in de 7%-bijtellingscategorie. De 0%-bijtelling voor auto’s met een CO²-uitstoot van maximaal 50 gram/km geldt dus alleen nog voor nieuwe auto’s die in 2013 op naam gesteld zijn. Gunstig is dat er een kans bestaat dat de Tweede Kamer alsnog een motie indient om het bijtellingspercentage voor vol-elektrische auto’s te verlagen.

2. Korting op bijtelling voor (zeer) zuinige auto’s

Goed nieuws voor de bezitters van zuinige auto’s: de korting op het bijtellingspercentage van 25% voor zuinige en zeer zuinige blijft in het jaar 2014 van kracht. Er geldt wel een verandering voor de CO²-uitstootnormen. Vanaf 2014 geldt het 14%-bijtellingspercentage voor dieselauto’s met een CO²-uitstoot van 51 t/m 85 gram/km en voor overige auto’s van 51 t/m 88 gram/km. De bijtellingscategorie van 20% geldt in 2014 voor CO²-uitstoot waarden t/m 111 gram/km en tot 117 gram voor andere auto’s.

3. Zeer zuinige auto’s en vrijstelling BPM

Per 1 januari 2014 wordt de bovengrens van de BPM-vrijstelling aangepast. Zo geldt de vrijstelling voor zeer zuinige dieselauto’s bij een CO²-uitstoot lager dan 86 gram/km en voor overige auto’s lager dan 89 gram/km.

4. Wegenbelasting

Voor het nihiltarief van wegenbelasting (MRB) voor zeer zuinige auto’s gelden in 2014 aangepaste CO²-uitstoot waarden. Zo geldt het nihiltarief in 2014 alleen voor auto’s met een CO²-uitstoot van maximaal 50 gram/km. Om de grootschalige fraude op het gebied van wegenbelastingontduiking door auto’s met een buitenlands kenteken te verminderen, is besloten woonplaats- en vestigingsplaatsfictie in te voeren. Voor autobezitters geldt dat zij wegenbelasting moeten betalen als zij zijn ingeschreven in het GBA en voor bedrijven wanneer zij ingeschreven staan in het handelsregister. Wat betreft de vrijstelling van wegenbelasting voor oldtimers, geldt dat de leeftijdsgrens in 2014 opschuift naar 40 jaar. Voor auto’s tussen 26 en 40 jaar geldt een overgangsregeling: voor deze auto’s wordt een kwarttarief van maximaal 120 euro per jaar gerekend zolang zij in december, januari en februari niet worden gebruikt.

5. Accijnsverhoging

Eerder al zijn in het regeerakkoord afspraken gemaakt om de brandstofaccijnzen te verhogen. Deze afspraken zijn nu ook in wetsvoorstellen verwerkt. Dit houdt in dat per 2014 de accijnzen, bovenop de gebruikelijke indexatie, met 3 cent per liter omhoog gaan voor diesel en met 7 cent per liter voor LPG.

Prinsjesdag voor automobilisten

Al met al wordt er behoorlijk bezuinigd en gesneden in gunstige maatregelen. Tel daarbij de accijnsverhoging en de aangescherpte maatregelen voor wegenbelasting en we kunnen stellen dat de automobilist in 2014 zeker niet wordt gespaard. Positief aan de begroting is wel de overduidelijke stimulatie om zuiniger te gaan rijden. En dat is een ontwikkeling waar we op de lange termijn allemaal baat bij hebben.

Shortlease acties van de week

 • Stunt

  vanaf p/mnd
  € 230

  KIA Picanto

  Nieuwste model
  Inclusief EconomyPlusLine met o.a.
  audio, airco en bluetooth

 • Nieuw

  vanaf p/mnd
  € 365

  Renault New Clio

  Renault New Clio TCe 100 Zen
  met o.a. PDC en
  Apple CarPlay

 • Nieuw

  vanaf p/mnd
  € 445

  Ford New Focus Wagon

  Ford New Focus Wagon
  2019 model
  Trend edition

 • Nieuw

  vanaf p/mnd
  € 500

  BMW i3

  BMW i3
  120Ah accu 
  170 PK - 5-deurs

  vanaf 4% bijtelling
 • Model 2019

  vanaf p/mnd
  € 865

  Volvo New V60

  Volvo New V60 T4
  190pk
  Momentum Geartronic

Bekijk alle shortlease acties
Vragen? Bel 0546 - 714 417