Auto van de toekomst echt in zicht?

De auto (of eerder de technologie ervan) is inmiddels hyperintelligent en er lijkt geen einde te komen aan de ontwikkeling van alle technologische snufjes en gadgets. Naast een stuk comfort, hebben deze ontwikkelingen als doel om de veiligheid op de weg te verhogen. De auto is steeds meer afgestemd op de gewoontes en voorkeuren van de bestuurder. Op termijn hoeven we misschien alleen nog maar in te stappen om de rest vanzelf te laten gaan.

Grote technologische revolutie

Techbedrijven zoals Intel en Samsung presenteerden tijdens de gadgetbeurs CES in Las Vegas hun noviteiten op het gebied van zelfrijdende auto’s. General Motors laat weten dat autobedrijven naar verwachting in de komende vijf jaar meer zullen innoveren dan de afgelopen vijftig jaar. Elektronica wordt steeds goedkoper en daardoor makkelijker te verwerken in de autotechnologie. Daarnaast worden innovaties tegenwoordig sneller geïntroduceerd dan vroeger. Elektronica is inmiddels zo vertrouwd geraakt in de maatschappij, dat verdere ontwikkeling makkelijker wordt geaccepteerd. Zo is sinds 2016 Tesla Model 3; een elektrische auto die deels zelfrijdend zal worden.

Elektronica als beveiliging

Op dit moment wordt er veel geëxperimenteerd met gezichtsscanners. Een zeer veilige manier van ontgrendelen voor eigenaars van een auto, iets wat de kans op diefstal sterk vermindert. Verzekeraars zien dit ook als een positieve ontwikkeling en bestuurders profiteren daardoor van een gunstigere (lagere) premie voor de autoverzekering. De technologie van de camera’s met gezichtsherkenning wordt al jaren voor smartphones gebruikt en is inmiddels niet alleen een stuk beter geworden, maar ook goedkoper. Naast de veiligheid worden de instellingen van de auto op de betreffende bestuurders aangepast. Aanvullende stemcommando’s maken het mogelijk om de auto verder aan te passen naar de persoonlijke wensen van de bestuurder. Met deze technologie is het overbodig om knoppen of toetsen te gebruiken en kan de aandacht volledig op de weg gericht worden.

Duurste segment loopt voorop

Alle grote ontwikkelingen werden tot op heden eerst bij de duurdere auto’s geïntroduceerd. Het is nu de vraag hoe zich dat ontwikkelt met zelfrijdende auto’s. De verwachting is dat in 2020 de eerste zelfrijdende auto de weg op zal gaan. Passagiers kunnen dan passief naar hum bestemming reizen zonder een gaspedaal of stuur aan te raken. Adviesorganisatie KPMG heeft Nederland aangewezen als zeer geschikt voor deze technologie en als best voorbereide land, maar het is afwachten hoe snel de wetgeving wordt aangenomen.

Minder ongelukken

Met zelfrijdende auto’s kunnen chauffeurs tijdens het rijden andere dingen doen zonder dat de veiligheid in het geding komt. Tegenwoordig gebeuren veel ongelukken omdat chauffeurs tijdens het rijden door andere bezigheden worden afgeleid. Met een zelfrijdende auto is dit verleden tijd. Toyota presenteerde op CES een slimme bus die als rijdend kantoor of winkel kan worden gebruikt.

Zelfrijdende auto snel realiteit

Het idee van zelfrijdende auto’s bestaat al lang, maar de ‘auto van de toekomst’ komt nu snel dichterbij. Slimme spraakherkenning is al in veel modellen geïntegreerd en de verwachting is dat voertuigen met gezichtsherkenning vanaf 2019 worden ingevoerd. Het is afwachten of 2020 een realistische termijn is voor zelfrijdende auto’s. Eventuele vertraging wordt vooral veroorzaakt door de wetgeving omtrent dit onderwerp.

Vragen? Bel 0546 - 714 417