SEPA-wetgeving

SEPA

Komend jaar krijgt iedereen binnen Europa te maken met veranderingen in het betalingsverkeer als gevolg van de nieuwe SEPA-wetgeving. SEPA maakt het betalingsverkeer in Europa makkelijker. Alle Europese burgers en bedrijven in het eurogebied kunnen daarna betalingen doen vanaf één betaalrekening. De nieuwe Europese SEPA-wetgeving verplicht dat er een nieuwe 'zakelijke business-to-business machtiging' afgegeven wordt.

Wat is SEPA?

SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Dit is een initiatief van de Europese Unie en de internationale banken om te komen tot harmonisatie en uniformering van het betalingsverkeer binnen de deelnemende lidstaten.

Waarom SEPA?

Door één Europees product wordt het betalingsverkeer voor ons allemaal in Europa nog gemakkelijker en zijn er extra waarborgen ingebouwd om u en uw bedrijf nog meer te beschermen. Daarnaast zal het Europees gezien leiden tot lagere kosten van het betalingsverkeer.

Wat verandert er door SEPA?

Per 1 februari 2014 is het niet meer mogelijk om op de huidige manier te bankieren. Dat heeft onder andere gevolgen voor alle bedrijven die onderling afspraken hebben gemaakt over automatisch incasseren. Dit geldt ook voor de automatische incasso tussen u en VWP Car Rent BV. De nieuwe Europese SEPA-wetgeving verplicht dat er een nieuwe 'zakelijke business-to-business machtiging' afgegeven wordt. Voor deze machtiging geldt dat u geen recht heeft op terugboeking. In de nieuwe situatie mag u tot 1 dag voor uitvoering uw eigen bank verzoeken om de incassotransactie niet uit te laten voeren. In de oude situatie had u een termijn van 5 werkdagen om te storneren.

Is SEPA voor mij van toepassing?

De nieuwe SEPA-wetgeving is van toepassing op iedereen met een zakelijke automatische incasso; oftewel automatische incassoafspraken tussen bedrijven.

Wat moet u doen?

Om het betaalgemak en de veiligheid in de toekomst te kunnen continueren, dient u uw huidige zakelijke incasso om te laten zetten naar een nieuwe zogenaamde 'zakelijke business-to-business machtiging'. Hiervoor moet u volgens een wettelijk voorgeschreven procedure enkele handelingen verrichten. VWP Car Rent BV gaat het u daarbij zo gemakkelijk mogelijk maken. U ontvangt van ons alle benodigde papieren en informatie. Daarin leest u welke stappen u moet ondernemen.

Wacht u hiervoor eerst de brief van VWP Car Rent BV af met daarin de instructies, het wijzigingsformulier 'zakelijke business-to-business machtiging' en de 'doorlopende SEPA business-to-business machtiging'. Heeft u deze ontvangen? Dan volgt u onderstaande stappen:

 1. Vul het formulier 'doorlopende SEPA business-to-business machtiging' volledig in. Dit formulier dient door een  (Kvk) tekenbevoegd persoon geaccordeerd te worden.
 2. Vul het formulier 'registratieformulier zakelijke (business-to-business) machtiging' volledig in. Dit formulier dient tevens door een (KvK) tekenbevoegd persoon geaccordeerd te worden.
 3. Stuur beide originele machtigingen inclusief een kopie geldig legitimatiebewijs naar onderstaande adres.

  VWP Shortlease BV                                                                               
  Energiestraat 8              
  7442 DA Nijverdal
   
 4. U bankiert bij de Citi Bank of Rabobank. U dient de zakelijke incasso zelf te registeren via internetbankieren. Stuurt u ons dan s.v.p. een kopie/printscreen van deze registratie zodat wij er zeker van zijn dat wij van uw rekening kunnen incasseren.

Kan ik het formulier 'registratieformulier zakelijke (business-to-business) machtiging' ook digitaal invullen?

Digitaal invullen is wel mogelijk, alleen dient het formulier met de pen ondertekend te worden.

Ik weet mijn IBAN-nummer en BIC-code niet, alleen het oude rekeningnummer is bekend.

Ik heb geen zakelijke rekening bij mijn bank. Kan ik wel een 'doorlopende SEPA business-to-business machtiging' aanvragen?

De nieuwe vorm van incasso is alleen beschikbaar voor transacties tussen zakelijke rekeningen. U dient dus een zakelijke rekening te openen bij uw bank. Hiervoor verwijzen wij u graag door naar (de website van) uw bank.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, kunt u ons altijd bereiken voor vragen en/of opmerkingen.

Meer informatie over SEPA in het algemeen vindt u op onderstaande links:

Vragen? Bel 0546 - 714 417